Wszystko o efekcie jo-jo!

Kto nie zna najbardziej niechcianego, przerażającego efektu świata dietetycznego? Gdy tylko udało Ci się zjechać na wadze kilka kilogramów, głodząc się przy tym niemiłosiernie, zazwyczaj z lubością wracasz do starych nawyków i zaczynasz normalnie jeść. I za chwilę Twoja waga pokazuje więcej kilogramów niż przed dietą! Dietetycy nazywają ten mechanizm, gdy masa organizmu spada w dół, a potem znowu ostro skacze w górę, efektem jo-jo.

W naszych czasach - w ciągu ostatnich dwóch lat - większość kobiet spróbowała jakiejś diety, ale sukces jest zwykle krótkotrwały.
A ze względu na słynny efekt jo-jo kilogramy niestety sumują się z diety na dietę, początkowa waga do leczenia wypadkowego rośnie z roku na rok i utrata wagi staje się coraz trudniejsza. 

Dowiedz się, jak skutecznie uniknąć efektu jo-jo!

Decydując się na zmianę metabolizmu z Metabolic Balance, nie musisz obawiać się efektu jo-jo. Metabolic Balance to nie krótkotrwała dietka, ale zmiana sposobu żywienia zgodnie z najnowszymi odkryciami naukowymi, którą można stosować już zawsze.

I to jest właśnie ta różnica w stosunku do innych diet. Osoby, które w dłuższej perspektywie tracą na wadze dzięki optymalnie skoordynowanej zmianie metabolizmu, również skorzystają z długoterminowego efektu: wagę można utrzymać na stabilnym poziomie. Istnieje na to proste medyczne wyjaśnienie.

Białko zatrzymuje efekt jo-jo

Założyciel Metabolic Balance, dr Wolf Funfack, odkrył to już kilkadziesiąt lat temu, w wyniku swoich intensywnych badań żywieniowych: białko powstrzymuje efekt jo-jo!

Większość diet jest dietami o obniżonej zawartości węglowodanów i / lub kalorii, a ich wartości odżywcze są bardzo jednostronne. I to jest przyczyna efektu jo-jo: przy tego typu diecie organizm zaopatruje się we własne białka, czyli korzysta ze swoich rezerw - białka mięśniowego. Kiedy takie diety są zakończone, organizm próbuje uzupełnić deficyt białka, który powstał w organizmie. Jednocześnie zapasy tłuszczu są uzupełniane, aż organizm odzyska 100% poziom białka.

Eksperyment Minnesota

Już w 1950 roku naukowcy pracowali nad efektem jo-jo. Najlepszym wyjaśnieniem tego zjawiska jest eksperyment z Minnesoty (Dullo, A.G. i wsp. Am.J.Clin.Nutr. 1997; 65: 717-723 Poststarvation Hyperfagia i nadmierna ilość tkanki tłuszczowej u ludzi), prof. Ancel Keys.

Amerykańskim żołnierzom powołanym do służby wojskowej dano wybór: stanąć na pierwszej linii frontu w Europie lub wziąć udział w eksperymencie dietetycznym. Tak więc w laboratorium metabolizmu przez 56 tygodni izolowano 32 zdrowych mężczyzn o normalnej masie ciała. Eksperyment przeprowadzono w 3 fazach.

Zmniejszenie i ponowne zwiększenie spożycia kalorii

W ciągu pierwszych 24 tygodni żołnierze otrzymywali tylko 50% ich rzeczywistego zapotrzebowania kalorycznego przy dystrybucji składników odżywczych wynoszącej 17% tłuszczu, 25% białka i 58% węglowodanów. W ciągu tych 24 tygodni żołnierze zredukowali 70% pierwotnej tkanki tłuszczowej i 17% całkowitej zawartości białka - i byli ciągle głodni i niezadowoleni.

W drugiej fazie żołnierze otrzymali ponownie 100% swojego zapotrzebowania kalorycznego przy takim samym rozkładzie składników odżywczych jak w fazie 1. Druga faza trwała 11 tygodni. W tej fazie tłuszcz w organizmie wzrósł o 50%, tak, że żołnierze pod koniec fazy mieli 80% tkanki tłuszczowej. Białko ciała żołnierzy wzrosło w tym samym okresie jednak tylko o 5%, tj. nadal występował deficyt 12% białka.

Poziom tłuszczu rośnie szybciej, rezerwy białka znacznie wolniej.

W trzeciej i ostatniej fazie (8 tygodni) żołnierze mieli swobodę wyboru, co i ile chcą zjeść. Średnia dystrybucja składników odżywczych to 35% tłuszczu, 14% białka i 51% węglowodanów. W wyniku tej fazy żołnierze spożywali o 50% więcej kalorii, niż konieczne. Ponadto żołnierze zgromadzili już w tym czasie łącznie 174% tkanki tłuszczowej, czyli 74% więcej tkanki tłuszczowej niż na początku eksperymentu dietetycznego. Jednak całkowite białko żołnierzy wynosiło tylko 98%.

Wniosek: człowiek ma "wgraną" pamięć białkową i na utratę własnego białka reaguje zwiększonym głodem, który trwa, aż do przywrócenia pierwotnej 100% zawartości białka. W tym czasie tkanka tłuszczowa rosnie znacznie szybciej.

Szczupła sylwetka bez jo-jo.

Osoby stosujące diety jednostronne, takie jak dieta kapuściana czy kuracja sokami, zwykle nie tracą tłuszczu, tylko masę mięśniową. Zazwyczaj osiąga się zamierzony efekt, ale zaraz potem  pojawia się następny: efekt jo-jo.

Pozytywny wpływ białka został również potwierdzony w ramach ogólnoeuropejskiego projektu badawczego Diogenes (Dieta, otyłość i geny) na temat odchudzania. Rezultat - dieta bogata w białko lepiej zapobiega przybieraniu na wadze niż diety bez białka. Zbilansowana, bogata w białko dieta ma również inne zalety. Z jednej strony przeciwdziała utracie mięśni podczas diety, z drugiej zapewnia długo pełny żołądek. Wyniki badań pokazują również, że uczestnicy badania po diecie redukcyjnej przybierali na wadze mniej, jeśli zwiększyli zawartość białka.

Dr Wolf Funfack wyjaśniał: "Dokładnie tak powstaje efekt jo-jo"!

With all these, carbohydrate-reduced as well as calorie-reduced diets, the body uses a lot of protein. The reason is: There are certain organs in our body, the brain, the reproductive organs and the red blood cells, which are only dependent on the use of glucose. These cells cannot burn fat to produce energy. Muscle cells, on the other hand, are also able to burn fat when there are too few carbohydrates available. But the brain can only burn carbohydrates. This can also be seen from the fact that the brain is almost the only organ (including the reproductive organs) that can absorb glucose into the cell, even without insulin being involved.

We have noticed with insulin resistance that the muscles simply re-form the insulin receptors and no longer absorb sugar when they are full. However, if there is no sugar in it, the cell needs insulin so that the insulin can open these doors and glucose can enter the cells. This is different in the brain, where you can see how important glucose is for the brain. If we now eat hypocaloric food, i.e. with few calories and few carbohydrates, the brain gets too little glucose. And to prevent this from happening, the body has the ability to rebuild glucose from the body's own protein. This process is called gluconeogenesis. In this process, the body's own protein is converted into glucose through biochemical processes. The loss of the body's own protein leads to increased appetite, as the body wants to restore reserves as quickly as possible.

Sustainably avoid the Yo-yo-Effect with Metabolic Balance

During the conversion of metabolism with Metabolic Balance, the individual nutrition plan ensures that all three food components - proteins, fats and carbohydrates - are present in sufficient quantity and in a balanced ratio so that the body does not have to burn its own protein to produce glucose. This means that practically no Yo-yo-Effect can occur. 

The healthy diet according to the Metabolic Balance method is not a short-term fashion diet, but a sustainable metabolic program that should be integrated into life permanently. For more vitality and health. And who decides after a nourishing conversion to fall back again into old unhealthy patterns and eats like before - he does not need to be surprised naturally, if he cannot maintain the desired weight. But those who have recognised that a healthy diet is an elixir of life will be rewarded with good health, increased vitality, new self-confidence and the desired weight.

Immerse yourself in our world of recipes and see how Metabolic Balance helps you avoid the Yo-yo-Effect in a tasty way.

Find a coach in your area